Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spolky a sdružení

Vinařská akademie Valtice

Návrh na registraci sdružení podal přípravný výbor Vinařské akademie Valtice dne 21. 3. 1996. Ustavující valná hromada VAV schválila založení dne 22.3. 1996 v areálu Střední vinařské školy Valtice, kde byly jednomyslně schváleny a přijaty stanovy VAV.

Zakládající členové sdružení se shodli, že budou spolupracovat zejména v oblastech vzdělávání a propagace vinohradnictví, vinařství, sommelierství a gastronomie.

 

Národní vinařské centrum

Národní vinařské centrum pořádá Národní soutěže vín a degustační expozice vín oceněných titulem Salon vín České republiky, dále také školení a semináře pro odborníky i veřejnost.

Provozuje specializované degustační pracoviště na hodnocení vín, specializovaný počítačový systém pro hodnocení vín, a vydává odborné vinařské literatury.

 

Vinaři Valtice

 Vinaři Valtice 2000 je dobrovolné zájmové sdružení vinařů a příznivců vína. Sdružení vzniklo těsně před blížícím se miléniem v roce 1999, na popud tehdejší ředitelky Vinařské školy Mgr. Elišky Těšinské, jejímž záměrem byla spolupráce školy s místními vinaři. Cílem sdružení je zvyšování úrovně valtického vinařství, hlavně u malovinařů. VV 2000 organizují každý rok čtyři přehlídky vína: Soutěžní výstavu "Valtický košt", dále přehlídku rakouských a slovenských vín s názvem "Vína našich sousedů", přehlídku mladých a Svatomartinských vín v blízkosti svátku sv. Martina "Svěcení vín", a přehlídku archívních vín "Mikulášský košt". Mimo výstavy a přehlídky organizují školení a semináře pro vinaře a rovněž odborné tématické vinařské zájezdy do zahraničí.


 

Florbalový klub

 

Myšlenka založení klubu zrála asi tři roky, od doby, kdy jsme ve Valticích poprvé začali florbal  (tedy jakousi „sálovou formu takřka bezkontaktního hokeje")  zkoušet hrát v tělocvičně místní ZŠ. Z hodinového tréninku byl postupně dvouhodinový a z jednoho nakonec tréninky dva. Díky  velkému zájmu o tento atraktivní sport  mezi valtickou mládeží jsme začali pracovat i s žákovským družstvem. Od roku 2002 se mužské družstvo zúčastnilo řady přátelských utkání s registrovanými družstvy z nejbližšího okolí (Lanžhot, Velké Pavlovice, Mikulov,Šanov aj.)  a také  tří ročníků tradičního 24 hodinového Floorballmaratónu v Moravanech na Kyjovsku. Družstvo žáků se zúčastnilo taktéž řady turnajů – Orion  Floorball Cup,  Valtický pohár 2004,2005, přátelská utkání s družstvem z Lanžhota aj.

 

 

Zásadním zlomem byla naše účast na Velikonočním turnaji v roce 2005 pořádané ligovým družstvem Falcons Lanžhot, kde jsme se soutěží protřelými mančafty poměřili síly s velmi důstojnými výsledky. Valtický florbal si jednoduše zasloužil vytvoření vlastního klubu, coby základny pro smysluplný chod a rozvoj tohoto nádherného sportu. A proto  1.července 2005 byl několika nadšenci ve Valticích založen oficiální florbalový klub s názvem FBC VALTICE a družstvo mužů přihlášeno do 6.Jihomoravské ligy. O rok později v r. 2006 již se zkušenostmi průběhu soutěže a organizace příprav jsme přihlásili také družstvo starších žáků .V současné době bojuje o body družstvo mužů již svou osmou sezonu a družstvo starších žáků sezonu druhou.

 

 

Krojovaná společnost

 

Folklor ve Valticích byl ovlivněn mnoha faktory – německou kolonizací, příchodem habánů a Chrovatů, ale i prolínáním se sousedním rakouským obyvatelstvem. Největší dosídlení po druhé světové válce však bylo z Podluží. Není tedy divu, že se dnes většina obyvatel cítí úzce spjata s tímto regionem. Také Valtická krojovaná společnost ctí podlužácké tradice a zvyky, které v podobě kulturních akcí provázejí život města Valtice po celý rok.

 První novodobé valtické krojované hody se konaly v roce 1998, Ing. Josef Novotný, který byl otcem této myšlenky, se stal v roce 1999 i prvním předsedou Valtické krojované společnosti, která převzala záštitu nad seskupením folklorních nadšenců. Dnes sdružuje přes 70 členů a skládá se z chasy(svobodní kluci a děvčata), mužáků(ženatí členové a vdané členky – většinou manželské páry) a mužského a ženského sboru.